Oma

Ja… ik ben oma geworden! De foto is van mijn kleindochters. Na het geluk te hebben gehad om zelf kinderen te mogen krijgen, heb ik nu weer het extra geluk om ook nog oma te zijn en te mogen zijn geworden. Na mijn cadeau- kleinzoon heb ik nu ook nog twee kleindochters gekregen. Mijn zoon en schoondochter kregen een tweeling.

En weer besef ik nog meer hoe het krijgen van kinderen of het juist niet krijgen van kinderen je leven beïnvloedt. Het is geweldig om mee te mogen maken. Wat een wonder is het toch altijd. Onvoorstelbaar mooi. En tevens heb ik een soort van “schaamte” gevoel naar al mijn vriendinnen/vrienden en familie leden die zelf geen kinderen hebben kunnen krijgen of bij wie er een kindje is overleden. Iedereen is heel erg lief en blij over ons geluk, maar ik weet ook dat het toch pijn zal doen in veel gevallen. Met sommige vrouwen heb ik daar al over gepraat. Met anderen (nog) niet. Ik hoop dat iedereen beseft dat ik ook aan hen denk. Bij al mijn vreugde.

Toch weer die dualiteit. Ying en Yang, donker en licht, dag en nacht, vreugde en verdriet. Het hoort zo bij het leven.

Je leven wordt enorm beïnvloed, maar kinderen heb je “te leen”. Je voedt ze op tot zelfstandige mensen en elke dag neem je eigenlijk een beetje meer afstand van ze. Uiteindelijk moet je toch je eigen leven invulling geven. En of je nu kinderen hebt of niet… dat stuk blijft hetzelfde. Je mag kinderen nooit de verantwoordelijkheid voor jouw geluk in hun schoenen schuiven. Kinderen krijgen is geweldig, maar is niet zaligmakend. Zoals je op de foto kunt zien komt er helaas vaak ook nog gelijk een stukje “zorgen maken” bij. Gelukkig is de sonde van tijdelijke aard en gaat het heel erg goed met beide meisjes.